Verslag 6

creche cuty

Verslag 6                                                                                               29-01-2014

 

Hoi!

 

Bij deze even een samenvattinkje over hoe de afgelopen ‘werkdagen’ zijn verlopen.

 

Vanaf maandag zijn wij aan het werk op de crèche. Nou dat is me toch dolletjes! In totaal zijn er ongeveer 15 kindertjes met de leeftijd 1 tot en met 5. We beginnen in de ochtend rond 9 uur met een paar liedjes en herhalen daarna ongeveer 30 keer het alfabet. Ook moeten we ze leren tellen van 1 tot en met 20. Gezien de leeftijd is de concentratie niet erg hoog, waardoor ik af en toe het gevoel heb dat ik tegen een muur aan sta te praten. Het feit dat ze mij niet kunnen verstaan werkt ook niet echt mee. Je kan zo vaak ‘stop it!’ roepen als je wilt, ze hebben geen idee wat je zegt. Op zich wel geinig, het houdt je creatief. Zo heb ik ze het duimgebaar weten te leren, waarmee ik aangeef dat ze iets goed doen. Volgens mij beginnen ze het een beetje te begrijpen.

 

Na ongeveer een uurtje ‘les’ te hebben gegeven mogen ze spelen. Vanaf dat moment ben ik niet meer veilig. Alle kindertjes stormen in één keer op me af en ze willen allemaal op me klimmen. Ondertussen pletten ze elkaar waardoor het altijd eindigt in een huilfestijn. Het duurt een kwartier voordat ze allemaal weer getroost zijn en dan begint het feestje weer van voren af aan.

 

In de middag moeten ze een dutje gaan doen, het is een heel karwei ze allemaal in slaap te krijgen. Er zitten een paar jochies bij die het vertikken om te luisteren, ze gaan dan ook vrolijk alle slapende kinderen slaan en schoppen. Na een tijdje worden ze gelukkig bijna altijd wel moe. Zodra ze allemaal slapen ben ik uitgeteld en slaap gezellig met ze mee.

 

In de keuken maken de andere leidsters eten klaar, wat ze na het slapen mogen opeten. Elke middag hetzelfde; rijst met vis. Dit wordt steeds één grote kliederboel, de helft van wat er op het bordje ligt belandt standaard op de grond. De rijst zit overal; in hun haar, in hun kleren, in hun oren.. Lang leve de primitieve vegertjes (een paar vastgebonden takjes) waar we alles mee schoon mogen maken!

 

Vervolgens is het weer tijd voor een paar klassikale lesjes ‘alfabet’, ‘tafels’ en ‘fruitsoorten’. Gelukkig zijn de meeste kindertjes aan het begin heel enthousiast waardoor het wel echt leuk is om te doen, alleen na een tijdje raken ze verveeld (wat ik ook wel snap) en dan is het over met de pret.

 

Dan is het tijd voor, jawel, het verschonen van de luiers! Ze doen hier niet aan billendoekjes of wc-papier dus ik mag ze onder de douche schoonmaken met mijn handen. Ik zal jullie de details besparen. Een ervaring op zich. Ik leer hier in ieder geval heel veel! Als ik ooit nog zoiets als billenveger wil worden staat dit al goed op mijn cv. (goh wat een goeie grap)

 

Rond half 3 worden de meeste kinderen opgehaald en is het tijd voor de grote schoonmaak. Om 4 uur gaan Kim en ik er vandoor, anders zijn we niet voor het donker thuis. Tot nu toe waren het enerverende daagjes!

Het klinkt trouwens misschien een beetje alsof ik het niet leuk vind maar dat is niet het geval. Ik vind het super geinig om te doen! Ik heb nooit echt een carrière in de kinderopvang geambieerd (en na deze ervaring blijft dat denk ik zo) maar ik vermaak me prima met deze kiddo’s. Ze zijn stuk voor stuk toch wel erg cute en ik ben blij dat ik ze nog wat langer mag meemaken.

 

Dat was het weer, veel groetjes!